Menu

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Η φετινή κομποστοποίηση στο ΠαΜακ.

Η φετινή (11/11/2014) σοδειά κομπόστ – το προϊόν της κομποστοποίησης – στο ΠαΜακ, ήταν εξαιρετική. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Στο Πανεπιστήμιό μας, εδώ και 2 χρόνια, λειτουργεί πρόγραμμα κομποστοποίησης. 

Τι είναι η κομποστοποίηση;
Κομποστοποίηση είναι η ανακύκλωση οργανικών υλών και απορριμμάτων. Τα πλεονεκτήματά της: 
- Μείωση των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στην χωματερή και εκλύουν μεθάνιο (ένα από τα ‘δυνατότερα’ αέρια του θερμοκηπίου και συχνή αιτία πυρκαγιών στους ΧΥΤΑ). 
- Μείωση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των χωματερών
- Παραγωγή ενός πρώτης τάξεως οργανικού λιπάσματος για τον κήπο μας το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά λιπάσματα
- Διευκόλυνση της λειτουργίας των χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων δημιουργώντας ένα πιο ευχάριστο κλίμα εργασίας τους εργαζομένους τους  
Τι ρίχνουμε στους κάδους κομποστοποίησης; 
Όλα τα οργανικά υπολείμματα: φρούτα και λαχανικά ωμά, κατακάθι από καφέ, φίλτρα τσαγιού και καφέ, καθώς και φύλλα, γρασίδι, αγριόχορτα, ροκανίδια, κλπ. Δεν ρίχνουμε μέσα μαγειρεμένα φαγητά (το λάδι προσελκύει τρωκτικά), κοινά απορρίμματα, φλούδες από εσπεριδοειδή (έχουν υψηλό PH), καθώς και ότι έχει πάνω του χημικές ουσίες. Ο κάδος περιέχει μέσα και γαιοσκώληκες, οι οποίοι συμβάλουν στην ταχύτερη κοποστοποίηση των οργανικών υλών.
 

Η φετινή σοδειά…
Από την κομποστοποίηση, που γίνεται κυρίως με την συμβολή της Λέσχης Σίτισης του ΠαΜακ, φέτος η παραγωγή μας ήταν περίπου 40kg καθαρού οργανικού κομπόστ, το οποίο χρησιμοποιούμε στα φυτά του Πανεπιστημίου. 

Και του χρόνου!