Menu

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Μετατρέπουμε τα καπάκια σε αναπηρικά αμαξίδια στο ΠαΜακ

Το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ξεκίνησε σήμερα ένα πρόγραμμα συλλογής πλαστικών καπακιών στα μπουκάλια που τοποθετήσαμε πάνω σε κάθε κάδο ανακύκλωσης πλαστικού στο κτίριο. Σκοπός είναι η αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου με την συμπλήρωση 1 τόνου πλαστικών καπακιών.
Για την μη κερδοσκοπική δράση αυτή μας βοήθησαν οι εθελοντές της Κοιν.Σ.Επ. ‘Thessaloniki Next 2 U’, οι οποίοι έχουν δώσει μέχρι στιγμής 8 αμαξίδια μέσα στο 2015. Η δράση μας έχει διττό σκοπό:
α)οικονομικό: να ενισχύσει φορείς που βοηθούν άτομα με αναπηρία που έχουν ανάγκη το αμαξίδιο
β)περιβαλλοντικό: να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως τα υλικά που αντιλαμβανόμαστε ως σκουπίδια, στην πραγματικότητα είναι υλικά με οικονομική αξία και περιβαλλοντικό κόστος

Από σήμερα μπορείτε να αφήνετε τα καπάκια από κάθε είδους πλαστική συσκευασία - π.χ. νερό, γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά, μαλακτικά, συσκευασίες από μερέντα, κλπ - στα μπουκάλια που κρέμονται από κάθε κάδο ανακύκλωσης πλαστικού στο ΠαΜακ. Για μεγαλύτερες ποσότητες, π.χ. για όσους/ες φέρουν από το σπίτι τους καπάκια, υπάρχει ένας μεγάλος κάδος αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό, έξω από το γραφείο Περιβάλλοντος (1ος όροφος, ανάμεσα στα 2 αίθρια).

Το Πανεπιστήμιο μας συγκεντρώνει τις ποσότητες πλαστικών καπακιών και τις δίνει στους εθελοντές της ‘Thessaloniki Next 2 U’. Όταν οι συνολικές ποσότητες που μαζευτούν φτάσουν στον έναν τόνο, θα γίνει η πρώτη αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου. Σημειώνουμε ότι δεν μαζεύουμε μόνο καπάκια από μπουκάλια νερού, αλλά και από κάθε άλλο είδος το οποίο είναι φτιαγμένο από πεπιεσμένο πλαστικό.

Το σημείο συγκέντρωσης των ποσοτήτων είναι μια αποθήκη στην Πύλη 11 του Λιμανιού, κι ένας κάδος έξω από το χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης για τις μικρές ποσότητες. Συνεργαζόμαστε με την εταιρεία ανακύκλωσης AP RECYCLING, στην οποία παραδίδουμε έναντι χρηματικής αμοιβής τα καπάκια. Στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες παραδίδουμε το αντίστοιχο αμαξίδιο ή αναλώσιμο σε κάποιο Ίδρυμα, σε νοσοκομείο ή ιδιώτη, η επιλογή του οποίου γίνεται με τη βοήθεια των φορέων Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σε διάστημα ενός έτους καταφέραμε να συγκεντρώσουμε συνολικά 8,5 τόνους πλαστικά καπάκια, χάρη στη συμβολή του κόσμου, καθώς συμμετέχουν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, σχολεία, νοσοκομεία, γυμναστήρια, επιχειρήσεις και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα. Δόθηκαν έως τώρα 8 αναπηρικά αμαξίδια και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί άλλο ένα. Αναλυτικά τα αμαξίδια έχουν δοθεί στους παρακάτω:
-Ένα αμαξίδιο στο Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, Παράρτημα Μακεδονίας- Θράκης
-Δύο αμαξίδια στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
-Ένα αμαξίδιο στο Νοσοκομείο Θεαγένειο
-Ένα αμαξίδιο στη Β' Νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ
-Δύο αμαξίδια σε ιδιώτες, που επιλέχθηκαν με τη βοήθεια φορέων Πρόνοιας
-Ένα αμαξίδιο στον εθελοντικό σύλλογο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου "Αντιρίδα"