Menu

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η φυτοποικιλότητα και το ποσοστό πρασίνου στο ΠαΜακ!

Τα φυτά στο Πα.Μακ.
Εν όψει της αναμόρφωσης της μπροστινής αυλής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιό πραγματοποιήσαμε καταμέτρηση των φυτών (δένδρων και θάμνων) που βρίσκονται εντός του οικοπέδου του ΠαΜακ. Στις 7/3/2016 μετρήθηκαν συνολικά 493 φυτά στην αυλή και στα αίθρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τα λουλούδια και τους βολβούς. 

Τα 107 από αυτά είναι δέντρα: κυπαρίσσια, κέδρους, τούγιες, πλατάνια, κουτσουπιές, φοίνικες, ευκάλυπτοι, ελιές, έλατα, αγγελικές και οπωροφόρα (αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, ροδακινιές, κορομηλιές, νεραντζιές, μουσμουλιές, ροδιές, βερικοκιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, περγαμόντο).  
Τα 386 είναι θάμνοι: τριανταφυλλιές, πικροδάφνες, βιβούρνα, δάφνες, ταφλάνια, κυδωνίαστρα, γιούκα, αγγελικές, λιγούστρα, σπάρτα, πυράκανθοι, φωτείνιες, σχοίνα και αναρριχώμενα (αμπελόψεις, ριχόσπερμα, κισσοί, μπιγκνόνιες, μπουγαρίνια).  

Το ποσοστό πρασίνου 
Το οικόπεδο του Πα.Μακ. καταλαμβάνει έκταση 12.200 m2, ενώ οι χώροι πρασίνου σε αυτό είναι 1.150 m2, δηλαδή το ποσοστό χώρων πράσινου στο Πα.Μακ. είναι 9,4%.
Σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης (2012), το ποσοστό χώρων πρασίνου στον Δήμο Θες/νίκης είναι 5,13%, με αναλογία πρασίνου 2,6 m2 ανά κάτοικο. Σημειώνουμε πως οι διεθνείς προδιαγραφές μιλάνε για 12-25 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο έχουν 9m2 ανά κάτοικο, το Βερολίνο 13m2 και η Βιέννη 25m2.  

Το Πα.Μακ. συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της φυτοποικιλότητας και την αύξηση των πρασίνων χώρων της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.