Menu

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς τις φοιτητικές παρατάξεις του ΠαΜακ

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
20/4/2018

Αγαπητοί εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων του ΠαΜακ,

Όπως θα ξέρετε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ο πρώτος και μόνος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται ετησίως μέχρι σήμερα. Το γραφείο Περιβάλλοντος και η Περιβαλλοντική Ομάδα εθελοντών φοιτητών του ΠαΜακ, εδώ και 12 χρόνια αναλαμβάνουν δράσεις για το ‘πρασίνισμα’ του Πανεπιστημίου, αρκετές από τις οποίες έχουν πανελλαδική εμβέλεια. Ενδεικτικά, το ΠαΜακ είναι μάλλον ο μόνος φορέας στην πόλη μας με τόσο πλήρες πρόγραμμα ανακύκλωσης 16 διαφορετικών υλικών.

Στα πλαίσια αυτά, φέτος, σας καλούμε να αναλογιστείτε το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνετε στο Πανεπιστήμιο, μειώνοντας την ποσότητα του χαρτιού που χρησιμοποιείτε για την προεκλογική σας εκστρατεία και περιορίζοντας τις αφίσες σας στο ελάχιστο δυνατό. Οι λόγοι είναι σημαντικοί:

-Λόγοι περιβαλλοντικοί: Κατά την παραγωγή των αφισών κόβονται δέντρα για την κατασκευή του χαρτιού, κατασπαταλάται νερό για την επεξεργασία του χαρτοπολτού και μολύνεται το περιβάλλον από την επεξεργασία και απόρριψή τους. [Ενδεικτικά, από ένα δέντρο ύψους 12 μέτρων και 18cm διαμέτρου, παράγονται περίπου 1.300 τέτοιες αφίσες. Για την παραγωγή των αφισών μόνο για την βδομάδα της φοιτητικής προεκλογικής περιόδου, κόβονται δύο τέτοια δέντρα]. Αναλογικά, το περιβαλλοντικό κόστος για όλη την χρονιά είναι μεγάλο.

-Λόγοι αισθητικοί: Πιστεύουμε ότι η εικόνα ενός κτιρίου ντυμένου με αφίσες δεν συμβάλει στην ανάδειξη του γεγονότος των εκλογών, αλλά τις υποβαθμίζει. 
Πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θα εκτιμήσουν μια τέτοια κίνηση, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η διαδικασία των εκλογών και θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική εικόνα του Πανεπιστημίου, που θέλουμε να αποτελεί παράδειγμα για άλλους φορείς. 
Σας καλούμε, τέλος, να επιλέξετε περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους προβολής (π.χ. ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ) και να συμμετάσχετε ενεργά στην καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Πανεπιστήμιό μας.
Περιμένουμε την ανταπόκρισή σας,
Γραφείο Περιβάλλοντος ΠαΜακ 
Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ 



Φοιτητικές εκλογές 2015

Φοιτητικές εκλογές 2017

Φοιτητικές εκλογές 2017






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου