Menu

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

4 οάσεις στο κτίριο του ΠαΜακ!

Τα κτίρια ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου, ενώ καθορίζουν και την θερμοκρασία μιας πόλης. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα αέρα, την έντονη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, την μειωμένη βιοποικιλότητα και την τσιμεντοποιημένη αισθητική.
Αυτό δεν μας άρεσε.

Έτσι, η ιστορική πρώτη δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας το 2010 ήταν η αναμόρφωση των 2 αιθρίων του πρώτου ορόφου. Παραλάβαμε δυο παρατημένα-σπασμένα αίθρια και τα βάψαμε, καθαρίσαμε, φυτέψαμε λουλούδια και θάμνους, τοποθετήσαμε γλάστρες, αυτόματο πότισμα, παγκάκια, φωτισμό και ομπρέλες. Στα εγκαίνια των αναμορφωμένων αιθρίων κάναμε μια εκδήλωση με μουσική από τους φοιτητές του ΜΕΤ.

Τα επόμενα χρόνια αναμορφώσαμε πλήρως και το μεσαίο αίθριο του 1ου ορόφου που έχει σαν θέμα ευαισθητοποίησης το ποδήλατο, καθώς και το μπαλκονάκι του ισογείου (μαζί με τον Σύλλογο Φοιτητών Erasmus).  



Σήμερα, στα 4 αυτά αίθρια υπάρχουν συνολικά 85 γλάστρες και ζαρντινιέρες, με 101 φυτά (θάμνους, αρωματικά και μικρά δέντρα), καθιστώντας τα πράσινες οάσεις εντός του Πανεπιστημίου.
Απολαύστε τα.
 



Το ανατολικό αίθριο (1ος ορ.), 2021



Δυτικό αίθριο (1ος όρ.), 2021


Μεσαίο αίθριο (1ος ορ.), 2021


Μπαλκονάκι ισογείου, 2021 


Δυτικό αίθριο πριν την παρέμβασή μας, 2010


Μεσαίο αίθριο πριν την παρέμβασή μας, 2013


Μπαλκονάκι ισογείου πριν την παρέμβασή μας, 2013


Αναμόρφωση αιθρίων


Αναμόρφωση αιθρίων 


Αναμόρφωση αιθρίων 



Αναμόρφωση μπαλκονιού


Εγκαίνια με μουσική εκδήλωση 


55556666
77778888
Περισσότερες φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις μας στα αίθρια και στην αυλή του ΠαΜακ, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.