Menu

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Καφές (χύμα & κάψουλες): Το 19ο υλικό που ανακυκλώνει το ΠαΜακ

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 19 είναι πλέον τα υλικά που συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τελευταία προσθήκη τον καφέ, είτε αυτός είναι σε κάψουλες, είτε χύμα.

Τα 19 υλικά που ανακυκλώνει το ΠαΜακ

Για τη συλλογή έχουν τοποθετηθεί δύο ξεχωριστοί κάδοι με ειδική σήμανση, που βρίσκονται στο φουαγιέ, στο ισόγειο του Ιδρύματος. Στον ένα, που έχει καφέ χρώμα, συγκεντρώνονται μόνο χρησιμοποιημένες αλουμινένιες κάψουλες καφέ όλων των τύπων. Για διευκόλυνση οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικές ανακυκλώσιμες στεγανές σακούλες που διατίθενται δίπλα στον κάδο.

Για τον χύμα καφέ υπάρχει μικρός λευκός κάδος όπου οι φοιτητές ρίχνουν μόνο χρησιμοποιημένο καφέ χύμα (φίλτρου, espresso, ελληνικό) που έχουν φέρει σε σακούλα από το σπίτι τους. Εναλλακτικά, υπάρχει και δεύτερος μεγάλος πράσινος κάδος στην αυλή του Πανεπιστημίου, δίπλα στην καφετέρια.

Οι 2 κάδοι ανακύκλωσης καφέ, στο ισόγειο

Η ανακύκλωση του καφέ σε κάψουλες γίνεται από γνωστή ιδιωτική εταιρία, ενώ η ανακύκλωση του χύμα καφέ γίνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «InCommOn». Η τελευταία, στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετοχικής ανακύκλωσης «κάΦσιμο», χρησιμοποιεί ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για να συλλέγει τον καφέ και να τον μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της όπου τον μετατρέπει σε βιοκαύσιμο, «κλείνοντας έτσι τον κύκλο».




Το ηλεκτρικό βανάκι του 'ΚάΦσιμου' που συλλέγει τον καφέ

Ο καφές δεν είναι σκουπίδι, αλλά μια πολύ χρήσιμη πρώτη ύλη.
Ας του φερθούμε αναλόγως! Ρεπορτάζ της Ευτυχίας Κωνσταντινίδου και Αλεξία Τζιώνα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης του ΠαΜακ, στην εκπομπή Ο3 όμικρον τρία, στην ΕΡΤ:


Στην εκπομπή 'Τα λέμε' της Χριστίνας Τσόρμπα στο Βεργίνα TV, μιλήσαμε για την ανακύκλωση στο ΠαΜακ, μαζί με την εκπρόσωπο της Incommon Μαρία Αγγελίδου.

Άρθρα για την ανακύκλωση του καφέ στο ΠαΜακ, σε ΜΜΕ: -Parallaxi -Thestival
-Voria 
-Karfitsa 
-Greenagenda