Menu

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η αφισορύπανση επιτέλους εγκαταλείπει το ΠαΜακ

ΠαΜακ, 18/5/2022, ημέρα Φοιτητικών εκλογών: 

Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας πολύ θετικής αλλαγής στο ΠαΜακ. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις (πλην της ΠΚΣ που ακόμα φαίνεται να έχει διαφορετικές απόψεις περί αισθητικής και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χρήσης χαρτιού) προτίμησαν να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα ΧΩΡΙΣ να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά ‘σεντόνια’ αφισών που τόσα χρόνια ‘έντυναν’ το Πανεπιστήμιο τις μέρες των εκλογών. 

Ημέρα φοιτητικών εκλογών, ΠαΜακ 2022. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το ΠαΜακ. μοιάζει έτσι και όχι όπως θα δείτε στις επόμενες εικόνες.
Ημέρα φοιτητικών εκλογών, ΠαΜακ 2022. Για πρώτη
φορά εδώ και δεκαετίες το ΠαΜακ είναι σχεδόν καθαρό.

Ημέρα φοιτητικών εκλογών, ΠαΜακ 2022. Μόνο η ΠΚΣ έχει βάλει αφίσες.

Installation της ΠΣΚ, φοιτητικές εκλογές 2022

Στο ΠαΜακ, η ιστορία αυτή είναι ενδιαφέρουσα και έχει παρελθόν. Αναφέρουμε κάποια βασικά σημεία της:

*Αρχική σημείωση: Μέχρι το 2018 ΟΛΕΣ οι φοιτητικές παρατάξεις, γέμιζαν τον χώρο που τους αναλογούσε, μέχρι τελευταίο εκατοστό του, με σεντόνια αφισών. 

1) Το 2013 κάνουμε το πρώτο έργο Trash Art με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε την Πανεπιστημιακή κοινότητα για το πρόβλημα. Ακόμα φαινόμαστε εξωγήινοι όταν μιλάμε για τέτοια θέματα. 

2) Το 2015 πραγματοποιείται καμπάνια από την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠαΜακ, με συλλογή υπογραφών για την κατάργηση της αφισορύπανσης, σαν πρώτο βήμα ευαισθητοποίησης των φοιτητών στο θέμα αυτό. Λέγαμε τότε ότι η αφίσες αυτές είναι:
«-Πεταμένα δέντρα για την κατασκευή των αφισών, την στιγμή που ο πλανήτης 'καίγεται'.
-Πεταμένα λεφτά, την στιγμή που δεν περισσεύουν σε κανέναν.
-Δημιουργία απορριμμάτων, την στιγμή που έχουμε πήξει στο σκουπίδι.
-Προσβολή της αισθητικής και του πολιτικού αισθητηρίου μας».
Μαζεύουμε πάνω από 1.800 υπογραφές στο ΠαΜακ μέσα σε 2 μέρες. 

Φοιτητικές εκλογές ΠαΜακ, 2015


Φοιτητικές εκλογές ΠαΜακ, 2018

Φοιτητικές εκλογές ΠαΜακ, 2019

3) Το 2018, στέλνουμε μια ανοιχτή επιστολή προς όλες τις φοιτητικές παρατάξεις του ΠαΜακ, ζητώντας τους να σταματήσουν αυτή την πρακτική. Απαντούν όλες θετικά, εκτός από την ΔΑΠ και την ΠΚΣ. Δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις τους. Από το 2018 μέχρι και στις προηγούμενες εκλογές, οι 2 αυτές παρατάξεις συνεχίζουν κανονικά την αφισορύπανση. 

4) Το 2019, κάνουμε μια ακόμα καμπάνια και ταυτόχρονα αναρτούμε από την οροφή του 1ου ορόφου ένα ακόμα έργο Trash Art, μια μεγάλη κάλπη με φυτά που καταστρέφονται για να γίνουν αφίσες, ως μια ύστατη έκκληση προς τις 2 παρατάξεις που συνεχίζουν την μανιακή χρήση αφισών. Φυσικά, αυτό δεν αρέσει στην ΔΑΠ, μας την κατεβάζουν νύχτα 3 φορές, αλλά την ξανα-ανεβάζουμε. 

Το έργο της Περιβαλλοντικής Ομάδας "Ο Κύκλος της αφίσας" με την κάλπη που
αναρτήσαμε το 2019, με τα γνωστά 2 χρώματα αφισών στο φόντο.

5) Σωτήριον έτος 2022: Μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών ευαισθητοποίησης, μετά από τις ανακοινώσεις χιλιάδων φορέων και επιστημόνων παγκοσμίως για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης για μείωση της κατασπατάλησης πόρων (ένας από αυτούς είναι και το χαρτί), η ΔΑΠ αποφασίζει να μην χρησιμοποιήσει αφίσες, αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος πρακτική.  Σίγουρα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Μένει πια μόνο η ΠΚΣ ως λάτρης της αφίσας. 


Φυλλάδιο της ΔΑΠ, 2022, για την κατάργηση της αφισοκόλλησης.
Το ρήμα "πρότεινε" δημιουργεί ερωτηματικά.


Περιβαλλοντικό αποτύπωμα φοιτητικών εκλογών, από κάποιο προηγούμενο έτος.

6) Κάποια στιγμή στο μέλλον (;): Όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικά κόμματα, φορείς, κυβερνήσεις, κοινωνίες, έχουν καταλάβει ότι έχουμε έναν πλανήτη μόνο στην διάθεσή μας και ότι αν δεν μειώσουμε τους πόρους που χρησιμοποιούμε, τα απορρίμματα που παράγουμε και την ενέργεια που καταναλώνουμε, αν δεν μετασχηματίσουμε το οικονομικό και πολιτικό μας μοντέλο, μαζί και τα μυαλά μας, η ανθρωπότητα δεν έχει πιθανότητα να ζήσει με έναν κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

(future loading….)  


Γραφείο Περιβάλλοντος ΠαΜακ, 2022 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου