Menu

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Αφισορύπανση: Κάλεσμα προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΠαΜακ!

Αγαπητά μέλη του Πανεπιστημίου μας,
Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε, αλλά και να ζητήσουμε την στήριξή σας σε ένα θέμα το οποίο, ως γραφείο Περιβάλλοντος και ως Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ, θεωρούμε πολύ σημαντικό: Την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής μας κάθε χρόνο, στις φοιτητικές εκλογές του ΠαΜακ.



ΠαΜακ: Το πρώτο ‘πράσινο’ Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα 
(με κάποια ενδεικτικά hyperlinks)
Το ΠαΜακ τα τελευταία χρόνια πρωτοπορεί στον τομέα του περιβάλλοντος. Είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005 και ανανεώνεται σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.  Το 2016 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν μας έδωσε έπαινο για τα 10 χρόνια διατήρησης της πιστοποίησης EMAS.

Το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΠαΜακ από το 2005 μέχρι σήμερα πραγματοποιεί δράσεις εντός και εκτός του Πανεπιστημίου, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των χρηστών του, αλλά και την διατήρηση του πιστοποιητικού EMAS. Επίσης, συντονίζει τις δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας εθελοντών φοιτητών, οι οποίες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο ‘πρασίνισμα’ του ΠαΜακ.
 Κάποιες από τις δράσεις αυτές, που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, είναι: 

 -Πρόγραμμα ανακύκλωσης: Το ΠαΜακ πλέον ανακυκλώνει 16 διαφορετικά υλικά, διατηρώντας ένα από τα πληρέστερα προγράμματαστην Ελλάδα

-Αναμόρφωση των Πανεπιστημιακών χώρων:  Έχουμε κυριολεκτικά μεταμορφώσει τα τρία αίθρια του πρώτου ορόφου και το μπαλκόνι του ισογείου, ενώ έχουμε δημιουργήσει μπαχτσέ και οπωρώνα στην αυλή.
-Διοργάνωση σεμιναρίων με θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, Οικολογία και Επιστήμες, Κοινωνική Οικονομία, Χορτοφαγία και Δικαιώματα Ζώων, Οικολογικό Αποτύπωμα, Εθελοντισμός, Α’ Βοήθειες, με συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών σε αυτά.
-Δράσεις ευαισθητοποίησης της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, αλόγιστης χρήσης αφισών, περιβαλλοντική βαθμολόγηση των φαγητών, ανακύκλωσης και οικολογικής καθημερινότητας, με αυτοκόλλητα μηνύματα στους τοίχους, εκθέσεις φωτογραφίας, ενημερωτικά
stand, προβολέςπεριβαλλοντικών ταινιών, ψηφίσματα, trash-art, κλπ.
-Επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, η ΔΕΘ, κλπ
- Δενδροφυτεύσεις στο περιαστικόδάσος της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και καθαρισμοί φυσικών περιοχών όπως το Δέλτα Αξιού, το  Σέιχ Σου, κλπ
- Εκπαιδευτικές ασκήσεις - εκδρομές στην φύση
- Αναπλάσεις κοινωνικών χώρων όπως ο Φάρος του Κόσμου στον Δενδροπόταμο και το Σ.Φ. ΑΜΕΑ στην Τούμπα.
- Συμμετοχή σε περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διαγωνισμούς και συνέδρια.
- Προβολή των δράσεων μας στα ΜΜΕ και στα
social media, ενώ δεκάδες ενημερώσεις έχουν γίνει σε μαθητές σχολείων που επισκέπτονται το γραφείο Περιβάλλοντος.  



Η αφισορύπανση στο ΠαΜακ 
Το πρόβλημα της αφισορύπανσης, ειδικά εν όψει της προεκλογικής περιόδου κάθε έτους, είναι γνωστό σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου, οπότε δεν επεκτεινόμαστε.
Από τον προεκλογικό 'στολισμό' του ΠαΜακ, το 2018 

Το αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας, την επομένη των εκλογών: 


Οι δράσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας ενάντια στην αφισορύπανση
Το 2013 ξεκινήσαμε δημιουργώντας ένα Trash art ευαισθητοποίησης ενάντια στην αφισορύπανση.  Τότε όλα τα κόμματα συμμετείχαν στην αφισορύπανση με τον ίδιο τρόπο. 


Το αφισοδέντρο μας 

τα δέντρα που γίνονται αφίσες

1.810 υπογραφές μέσα σε λίγες μέρες


Το 2015, κάναμε μια καμπάνια συλλογής υπογραφών στο Avaaz. Με μηδενική σχεδόν προετοιμασία, μαζέψαμε μέσα σε λίγες μέρες περίπου 2.000 υπογραφές από μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, κατά της προεκλογικής αφισοκόλλησης.

Το 2018 στείλαμε επιστολή προς όλες τις παρατάξεις εξηγώντας όλες τις πλευρές του προβλήματος και ζητώντας τες να πάρουν θέση κατά της αφισορύπανσης.  Τρεις παρατάξεις (ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ,  Blocko) απάντησαν και ανταποκρινόμενες θετικά στο κάλεσμά μας, έβαλαν ελάχιστες αφίσες. Αντίθετα, η ΔΑΠ και η ΠΚΣ μας ανγόησαν και συνέχισαν την πρακτική των 'κουρτινών'.

Επιστολή γρ. Περιβάλλοντος στις παρατάξεις 

Απάντηση ΠΑΣΠ 

Απάντηση ΕΑΑΚ 

Απάντηση Blocko

ΔΑΠ - 2018


ΠΚΣ - 2018

Το αίτημά μας
Πιστεύουμε πως η πρακτική αυτή δεν τιμά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Όχι μόνο επειδή είναι το πρώτο 'πράσινο' Πανεπιστήμιο στην χώρα, αλλά επειδή βλάπτει το περιβάλλον, υποβαθμίζει την εκλογική διαδικασία, την αισθητική και την νοημοσύνη μας.

Είδαμε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε πρόοδος στο θέμα αυτό, μετά και από δική μας πίεση. Αρκετές παρατάξεις εγκατέλειψαν αυτή την πρακτική, 
επέλεξαν περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους προβολής (ίντερνετ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ) και κάποιες πλέον συμμετέχουν ενεργά στην καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Πανεπιστήμιό μας. Ελπίζουμε πως και με τη συμβολή όλων των μελών του ΠαΜακ θα πείσουμε και τις τελευταίες δύο παρατάξεις να πράξουν παρομοίως.  


Θέλουμε και φέτος να περάσουμε το μήνυμα κατά της αφισορύπανσης, με δράσεις trash art και ενημέρωση των μελών του Πανεπιστημίου μας με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους στο θέμα.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΠαΜακ να καταδικάσουν την πρακτική αυτή και να μας υποστηρίξουν ενεργά στον αγώνα μας για το περαιτέρω 'πρασίνισμα' του Πανεπιστημίου.

Για το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
και την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΠαΜακ,


Άρης Χατζηνικολάου 

Τηλ: 2310 891-364